Meny
milliclick varmefolie lagt på gulv
  • Oppussing
  • Oppvarming

Gulvvarme: varmekabler eller varmefolie?

Publisert 10. september 2021 | Oppdatert 12. oktober 2022

Gulvvarme gir eksklusiv komfort og effektiv oppvarming av boligen din. Men hva er egentlig forskjellen på varmekabler og varmefolie – og hvilket alternativ bør man velge? Vi har spurt ekspertene.

­Gulvvarme er like aktuelt hele året og egner seg like godt i stua og kjøkkenet som på badet. Selv om man ofte assosierer varmekabler med kalde vintermåneder, er det faktisk andre tider på året at gulvvarme oftest blir installert.

– Vi opplever etterspørsel året rundt. Våren og sommeren er høysesong for oppussing av kjeller, hagestue og andre rom i huset – og mange velger å legge varme i gulvet i god tid før høsten og vinteren, forteller montøren Martin Søtvedt i Foss Elektro.

Elfag-bedriften fra Porsgrunn har bred erfaring med installasjon av både varmekabler og varmefolie i norske boliger. Hvilket alternativ du bør velge, kommer an på hvilke behov du har og hvilken prisklasse du ser for deg.

– Det er flere hensyn å ta før man bestemmer seg for valg av gulvvarme, blant annet isolasjon, type rom og bruksområder. Dersom rommet er godt isolert kan gulvvarme ha en faktisk oppvarmingseffekt. Hvor stor effekt avhenger av antall watt med gulvvarme du legger per kvadratmeter, fortsetter Søtvedt.

GUTTEN PÅ GULVET: Martin Søtvedt, Foss Elektro.

Varmekabler vs. varmefolie

De fleste kjenner til de tradisjonelle varmekablene. Disse finner du som regel på bad eller i kjeller og entré med flis- og betonggulv. Varmekabler er enkelt å legge, men krever at det legges avrettingsmasse i ettertid. Avrettingsmassen kan du legge selv.

Et annet alternativ er å legge varmefolie. Denne løsningen tar mindre plass og blir ofte lagt under parkett, tregulv, vinyl og laminat – i stue, kjøkken og soverom. Varmefolie er enkelt å installere, men koster til gjengjeld litt mer enn varmekabler.

– Vi anbefaler å legge varmefolie på større flater, for eksempel i stua. Prisen vil variere fra prosjekt til prosjekt. Installasjonsjobben er lik, men materialene i varmefolien er noe dyrere, sier Søtvedt.

Varmefolie lagt i stue i hus
STORE FLATER: Folie egner seg best for større rom.
milliclick varmefolie
FERDIGLAGDE SPOR: Milliclick

Dersom du installerer varmefolie vil det være en del jobb med tilkoblingen, med klemming av ledninger for hver enkelt bit. Et annet alternativ er Milliclick, varmekabler rett i lavtbyggende gulv. Med Milliclick bruker ikke elektrikeren mye tid på jobben, da det fungerer som et ferdig montert gulv, der man enkelt kan legge parkett over.

– Vi anbefaler Milliclick siden det er det enkleste alternativet. Det gir en god varme, er enkel å installere og krever lite av forbrukeren. Til gjengjeld koster denne litt mer, sier Elfag-elektrikeren.

Skal du pusse opp badet?
Dette er våre beste tips for en enkel oppgradering.

«Vi anbefaler å legge varmefolie på større flater, for eksempel i stua.»

Viktig med riktig underlag

Uansett hvilket alternativ du velger er det viktig å ta hensyn til underlaget. For å sikre gulvvarme på 130-150W per kvadratmeter, som er normalt i kjeller og på bad, bør underlaget være av ubrennbart materiale som betong eller gips. Dersom underlaget er brennbart, som for eksempel sponplater, skal man ikke gå noe særlig høyere enn 60W per kvadratmeter.

– På baderom legger vi masterbord i bunn slik at vi kan legge varme opptil 150W kvadratmeteren. Fliser er i utgangspunktet et kaldt materiale, og du finner sjelden flislagte bad uten en form for gulvvarme, sier Søtvedt.

ENØK: Er du opptatt av effektiv energibruk?
Se våre strømsparingstips her.

varmekabler lagt på bad
VARMEKABLER PÅ BAD: Med masterboard som underlag kan du trygt få et deilig og varmt baderomsgulv.

Mer enn bare komfort

Prisen for å bruke varmekabler og varmefolie er den samme, og avhenger av hvor mye varme som er lagt og hvor mye det brukes. Det viktigste er å tenke gjennom hvilket bruksområde du ønsker gulvvarme for.

– I nye hus med lavt energitap kan gulvvarme bidra til oppvarming av et rom. Dersom huset er gammelt og det trekker fra vegger og vinduer, ville jeg ikke satset på gulvvarme som eneste varmekilde. Gode alternativer kan være vannbåren varme i radiator som allerede eksisterer i mange gamle boliger – samt panelovn og peis, tipser Søtvedt.

Ønsker du et tilbud på gulvvarme? Ta kontakt med en Elfag-elektriker