- Oppvarming
- Teknologi
Investerte i solceller: Dette ble prisen
Ekteparet på Hurum var først ute med solcellepanel på taket i nabolaget sitt. Her forteller de om bakgrunnen for investeringen, og om hvordan valget motiverte naboer til å gjøre det samme.
– Ettersom vi ikke har tenkt til å bli boende her i lang tid fremover så vi for oss at dette kan gjøre boligen langt mer attraktiv på markedet.
Det sier Randi Maakestad fra Hurum. Etter flere år med mye prat og lite handling har hun sammen med ektemannen Olav endelig bestemt seg for å sette praten ut i livet: solceller på taket. Det samme gjør flere og flere husstander i Norge.
– Vi syntes utnyttelsen av solenergi er utrolig interessant, og da vi leste oss opp ble det tydelig at vårt hustak er ideelt for å maksimere solenergien – det er både rettvinklet og sørvendt, forteller hun videre.
Effektiv prosess med lokal elektriker
Ekteparet tok kontakt med en nasjonal leverandør av solcellepanel, uten å bli nevneverdig tilfredsstilt. Svaret som returnerte var ikke det de hadde sett for seg.
– Det var lange, tekniske referat – ingen informasjon om pris eller mulighet for befaring fra deres side, forteller hun.
Dette skjedde omtrent samtidig som de kom over et innslag om den lokale elektrikeren i lokalavisa.
– Vi tok da direkte kontakt med Hurum Elektro, og kort tid etter var daglig leder Terje Kaksrud på plass for å se på taket vårt og prosessen var med det i gang.»
I løpet av tre dager var installasjonen gjort, og taket klart for å produsere solenergi.
«Kort tid etter var daglig leder Terje Kaksrud på plass for å se på taket vårt og prosessen var med det i gang.»
Dekker mye av et normalt strømbehov
En av elektrikerne som var på plass for å installere solcellepanelet var Elfageren Eivind Halvorsen. Han opplever at flere tar kontakt for å høre om mulighetene for solcellepanel på sin bolig.
– Kunder ser på solcellepanel som en investering for verdiøkning og videresalg av bolig. Vi ser også at en del velger solenergi kun på bakgrunn av miljøgevinsten, forteller han.
– På en solskinnsdag kan solcellepanelet til Maakestad produsere opptil 7,4 kW i energi, sier han videre.
Det tilsvarer nok energi til at de kan lade opp en elbil eller bruke en induksjonsovn på full varme hele dagen uten ekstra kostnader. Selv på dager med skydekke kan ekteparet Maakestad forvente et solcellepanel som har en betydelig effekt, kun som følge av dagslys. Dette betyr at sommerhalvåret vil jevne ut mangelen på tilstrekkelig sollys i vinterhalvåret.
– Vi har gjort en avtale med e-verket. De kjøper den strømmen vi produserer og ikke bruker – altså den som er til overs. Bruker vi mer enn vi produserer kan vi kjøpe strømmen tilbake for en gunstig pris, forteller Randi.
Ordningen kalles plusskunde. I følge Elfager Eivind er dette en veldig vanlig måte å gjøre det på. Vanligvis kan man få mellom 30 – 80 øre per ekstra kW man produserer.
Hvor lang tid tar det før kostnaden er spart inn?
Positivt overrasket over prisen
Grunnet ny teknologi bruker man i dag betraktelig kortere tid på å gå i null og over i pluss på et solcellepanel.
– Det er selve installasjonen som koster penger, men dette tjenes inn igjen på sikt (10-15 år, i følge sjefen i butikken), kan Halvorsen fortelle.
Selv ble Randi positivt overasket da hun fikk regningen på sitt nye anlegg. Totalt kom prisen på 119.000 kr, hvorav 19.500 blir dekket av Enova. Støtteordningen fra Enova gjelder alle som velger å installere solcelleanlegg på privat bolig, og man kan per i dag få opptil 28.750 kr i støtte. Prisen for å installere solcellepanel vil variere fra hus til husbasert på panelets størrelse, valg av utstyr og de lokale elektrikersatsene.
Randi og Olav Maakestad er svært fornøyde med å endelig ha fått installert solcellepanel på taket sitt.
– Etter at panelet vårt var ferdig installert har flere naboer gjort det samme. Jeg vil absolutt anbefale alle som vurderer det å ta steget over til solenergi. Dette er virkelig fremtiden, avslutter hun.