Meny
Et moderne, helhvitt kjøkken med skapplass fra gulv til tak, en kjøkkenøy og svarte backsplash-plater, i dagslys.
  • Belysning
  • Boligmappa
  • Oppussingskampanje Q3
  • Sikkerhet

Slik skaper du et moderne og funksjonelt kjøkken

Publisert 07. juli 2021 | Oppdatert 23. august 2021

Kjøkkenet er et rom med oppbevaring, smarte løsninger og ulike lyspunkter, men hva må du egentlig tenke på for å få et funksjonelt kjøkken?

Kjøkkenet skal være praktisk utformet, med smarte løsninger som gjør rommet til et funksjonelt og fint samlingssted i hjemmet. Med god hjelp fra en elektriker kan du planlegge og gjennomføre de beste løsningene for ditt kjøkken og dine behov.

Lys for stemning og funksjon

Belysning er et av de viktigste valgene du tar for å skape et funksjonelt og hyggelig kjøkken.

Hvis det ikke er godt nok lys kan man fort bli irritert når man lager mat, baker eller ikke ser hva som finnes i de ulike skapene.

I dag finnes det en rekke muligheter som gjør at det blir gøy og lett, og hyggelig når du bruker kjøkkenet ditt. Enten du ønsker smart belysning med mange funksjoner, tradisjonelle, enkle løsninger eller kreative alternativer som løser utfordringer.

Her er et par eksempler:

Hvis kjøkkenvasken er plassert foran et vindu, uten mulighet til å montere takbelysning, kan man montere inn små lys i vindusforingen – som lyser opp selv om det er mørkt utenfor.

Hvis du ikke kan eller vil legge inn downlights, og vil slippe å lekte ned taket – kan du installere en zip-skinne i taket. Den kan ha ulike lyskilder – både farger og fasonger. På den måten kan du kombinere eller veksle mellom funksjonelt lys med stemningsbelysning.

LED-striper under benkeskapet ved sokkellisten er også genialt for å lyse opp gulvet på kveldstid, og skaper lun stemningsbelysning på kjøkkenet.

Fortell elektrikeren om dine planer, kjøkkenvaner og interesser, så vil hun eller han alltid prøve å møte ønskene dine.

Pusser du opp hjemme? Se våre enkle grep for å pusse opp badet.

Mørke kjøkkenskap med kjøkkenøy i hvit marmor i forgrunnen. Dimmet belysning fra taklampene, og lys over kjøkkenbenken som lyser opp rommet.
STEMNING: Med dimming kan du velge lysstyrken selv, og skape den stemningen du selv ønsker på kjøkkenet.

Synlige eller skjulte stikkontakter?

Hovedregelen er at man skal ha nok stikkontakter til bruken man ønsker, og stikkontaktene skal være plassert der det er behov for dem. Her kan du tenke at det er bedre med én stikkontakt for mye, enn én for lite.

Hvis du ikke ønsker synlige stikkontakter, kan du velge pop up-stikkontakter som har mange muligheter. Du kan velge USB- og datakontakt, som sørger for at du slipper adaptere og ekstra ledninger når du bruker stikkontakten. Når du er ferdig, er det bare å «trykke» den ned i kjøkkenbenken.

Ventilatoren på kjøkkenet må også ha strømtilførsel. På nybygde hus eller totalrenoverte kjøkken, kan elektrikeren planlegge plasseringen av stikkontakten ut ifra tegningene. På den måten kan man skjule stikkontakten man ikke har behov for å bruke hele tiden. Hvis du skal pusse opp kjøkkeninnredningen, og for eksempel må flytte ventilatoren ut av et gammelt kjøkkenskap, vil man med litt planlegging kunne skjule stikkontakten inni ventilatoren.

Selv om det kan oppstå utfordringer, er det ingenting som ikke lar seg gjøre, og med god planlegging og dialog, kan man få til hva som helst.

på grå bakgrunn er det en remse med to lysbrytere, to usb-ladeinnganger og en stikkontakt
KONTAKTER ETTER BEHOV: Plasser stikkontakter der du har behov for det.

Sikkerhet på kjøkkenet

Gamle kjøkken har ofte for få kurser, og dermed blir strømkursen overbelastet oftere enn på nyere kjøkken. På nye kjøkken blir det installert mange kurser for at strømbelastningen skal tåle dagens bruk: én kurs til stekeovnen, én til koketoppen og én til stikkontakten over benken. Man skal alltid ha nok kurser, slik at kjøkkenet tåler belastningen som er tilpasset bruken din, og man slipper at sikringen går.. Det skal aldri være plagsomt å bruke kjøkkenet sitt.

Komfyren er hjemmets største brannkilde. Derfor er det krav til komfyrvakt i alle nye boliger som er bygget etter 2010.

Kravet gjelder også hvis du etter 2010 har renovert kjøkkenet og rører komfyrkursen i prosessen. Dersom du har et eldre kjøkken, eller ikke har endret komfyrkursen etter 2010 er komfyrvakt noe du bør vurdere.

Ikke glem Boligmappa

Boligmappa er et enkelt og oversiktlig verktøy for å holde kontroll og orden i papirer, prosjekter, samsvarserklæringer og bilder. Dette er boligens servicehefte og Norges største portal for verdiøkende boligdokumentasjon.

I tillegg til å finne informasjon fra elektrikeren og andre håndverkere, kan du se hvem som har eid boligen tidligere, hva den har blitt omsatt for og hvor mye pant banken har i boligen. Boligmappa er nemlig koblet mot Eiendomsregisteret og matrikkelen.

Er du i markedet for et oppgradert kjøkken?