- Bolig
- Smarthus
- Teknologi
Bruk strømmen SMARTERE
Er du bekymret for formidable strømpriser og overraskende høy nettleie, kan et enkelt strømstyringssystem kanskje redusere stress- nivået noe. Smart teknologi gjør at du kan justere de største lastene fra oppvarming og varmtvann og på den måten spare penger.
Tekst og foto: Nina Granlund Sæther / Hus & Bolig.
Linda Ørstavik Öberg, som er energipolitisk rådgiver i Huseierne, er svært opptatt av å redusere og fytte noe av familiens energiforbruk. Sammen med mann og to barn bor hun i en relativt ny og velisolert enebolig på Strømmen et par mil fra Oslo.
I stuen er det montert luft-til-luft varmepumpe, og de elektriske kablene på badegulvet og i gangen styres av termostater. Men hvordan kan hun unngå at varmtvannstanken kobler inn når strømprisen er høyest, og hvordan kan hun unngå å bruke for mye strøm samtidig slik at ikke nettleien stiger? Hun vil derfor teste ut Strømkontroll – et nyutviklet smartsystem fra Futurehome.
Strømkontrollpakken inneholder en smart- hub, en HAN-sensor, en termostat og et 16 A relé. Smarthuben er hjernen som kobler de smarte produktene sammen og som muliggjør et energismart hjem. Det forutsettes at du har nett – for smarthuben må kobles til routeren din og strøm. HAN-sensoren måler strømforbruket ditt i sanntid, samtidig som den gir historisk data. Nettselskapet må åpne HAN-porten før installasjon. Termostaten gjør det mulig å styre varmen slik at den tar hensyn til høye strømpriser og store laster. Og med releet kan du også styre varmtvannsberederen din slik at den ikke varmer opp vannet når strømmen er dyrest. Prisen på pakken er ca. 10 000 kroner – og da er fre timer montering av elektriker inkludert i prisen.
– Strømpakken selges til fastpris. Men hvis du kobler den til varmtvannstank og minst en oppvarmingskilde, kan du få 35 prosent av beløpet tilbake fra Enova, forteller serviceelektriker Fredrik Friis Nielsen fra Ørnulf Wiig installasjon, som er kommet for å installere pakken hos familien Öberg.
– Hvis du har fått montert elbillader av merket Easee, Zaptec eller Defa i løpet av de siste 20 månedene, og kobler den til smarthuben, kan du få støtte fra Enova – til sammen inntil 10 000 kroner. Da blir jo strømkontrollpakken i bunn og grunn gratis, påpeker Nielsen.
«Elektrikeren som setter opp systemet stiller inn hvor mye temperaturen skal senkes basert blant annet på hustype og ønsker.»
SMARTE KONTAKTER
Hjemme hos Linda Ørstavik Öberg har Nielsen anbefalt at hun bygger ut systemet med ytterligere to termostater, og i tillegg monterer smarte stikkontakter på gutterommene.
– Da vi kjøpte panelovner til barnerommene, valgte vi de billigste istedenfor de med wifi. Jeg har vurdert løse smartplugger, men jeg visste ikke at vi heller kunne bytte til smarte kontakter, sier Ørstavik Öberg.
Fredrik Friis Nielsen viser oss en smart stikk- kontakt. Den ser i grunnen ut som en helt vanlig kontakt med unntak av en liten trykknapp ved siden av det ene uttaket. Han bruker bare noen minutter på å erstatte den gamle.
– En slik dobbeltkontakt som jeg monterer her har én smart kontakt og én som er helt vanlig, forklarer han. Varmeovnene plugges inn i den smarte delen og kan deretter bli styrt sammen med systemet for øvrig.
For kort tid siden ble også smarte varmt- vannsberedere lansert. Men familien Öbergs varmtvannstank var bare et par-tre år gammel, så det var helt uaktuelt å bytte den. Et lite 16 ampere relé som følger med i smartpakken fra Futurehome gjør det unødvendig å skifte tank. Det monteres av elektrikeren ved strømuttaket for berederen og blir usynlig inni veggen.
FIRE HOVEDMODUSER
Elbillader, gulvvarme, panelovner og varmtvannstank kan etter installasjon styres gjennom en app. Futurehome støtter også varmepumper gjennom den eksterne termostaten Sensibo Sky. Appen har fire forskjellige hovedmoduser forklarer Nielsen: Hjemme, borte, natt og ferie.
– Elektrikeren som setter opp systemet stiller inn hvor mye temperaturen skal senkes basert blant annet på hustype og ønsker, men kan endres av huseier senere. Modusene kan brukes til å aktivere dag- og nattsenking, hvis man for eksempel vil senke temperaturen noen grader på natten eller når huset står tomt midt på dagen.
Hovedpoenget med Strømkontroll-pakken er å muliggjøre dynamisk styring av større strømlaster i forhold til strømpris og høyt samtidig forbruk, slik at man unngår høy nettleie.
– Men er det mulig å prioritere hva som skal kuttes først, undrer Linda Ørstavik Öberg.
Noen ganger er det jo nødvendig å få ladet bilen, mens andre ganger er det kanskje viktig å ha nok varmt vann.
– Ja, det er mulig, men det må i så fall programmeres, svarer Fredrik Friis Nielsen.
En slik programmering ligger utenfor det oppsettet som følger med i fastprisen. Men han regner med at det vil bli videreutviklet fere finesser etter hvert. Han understreker at det er viktig å sette seg inn i systemet og valgmuligheter slik at man kan gjøre endringer og finjusteringer selv. Og skal du spare penger er det helt essensielt at du lærer deg hvordan appen fungerer og bruker den.
– Hvor mye kan man egentlig spare på å installere Strømkontroll?
– Det er vanskelig for meg å regne på, for det er mange faktorer som spiller inn. Lader man bilen smart skal man kunne spare ca. 20 prosent av kostnadene. Futurehome har laget en enkel kalkulator hvor man kan legge inn egne verdier. Man kan jo sjekke der for å få en viss idé, sier Fredrik Friis Nielsen.
Familien Öberg har et årlig strømforbruk på ca. 17 000 kWh. Ifølge kalkulator.stromkontroll.no skal de nå kunne spare ca. 2 000 kroner i året. Men med de astronomiske strømprisene vi har sett i det siste er det kanskje enda mer å spare.
– Denne kalkulatoren er også under utvikling, legger Nielsen til.
Klare til å montere
Strømkontroll kan bestilles fra Elfag, som er en landsdekkende kjede av 110 medlemsbedrifter.
– Gjennom flere uker har vi gjennomført et godt opplæringsprogram sammen med Futurehome og de 2 200 montørene og installatørene våre. Derfor er vi godt forberedt når vi møter opp hos Huseiernes medlemmer, sier kjededirektør Knut Klefsås. Montørene har i tillegg lang erfaring med å montere elbilladere.
– Det er klart at effekten av Strømkontroll blir ekstra stor når man har montert elbillader og kan laststyre denne i forhold til varierende strømpris. At Strømkontroll er det eneste smarthussystemet som foreløpig er godkjent for støtte fra Enova, forteller at dette er et innovativt system, sier Klefsås.
Han forteller også at Futurehome og Tibber samarbeider, slik at Tibber kan hente dataene fra Futurehome-appen.
– Da kan jeg bruke Futurehome-appen på detaljstyringen, automasjonen og hovedoppsettet – og når jeg er inne på Tibber for å sjekke priser kan jeg enkelt justere og balansere termostatene og elbilladerne utover det.
Medlemmer i Huseierne får Strømkontroll til medlemspris kr 9 934,- ferdig installert av en lokal Elfag-elektriker. Prisen inkluderer inntil 20 km kjøring. Medlemmer får i tillegg en ekstra smart stikkontakt.