- ENØK
- Oppvarming
Varmepumpe: Skal, skal ikke?
Vurderer du å investere i en varmepumpe? Vi har laget en liste med gode argumenter og nyttig informasjon slik at du finner alt på ett sted.
Varmepumpen er en av de mest effektive varmekildene vi har i dag – og du er ikke alene om å ønske deg en. Samtidig vet vi at mange synes det er en stor investering.
– Her handler det om å tenke fremover. En varmepumpe er en investering som lønner seg på sikt og som er mer klimavennlig enn elektrisk strøm og vedfyring, sier Roger Samuelsen, elektroinstallatør hos Elfag-bedriften Elektro-Sport AS i Lyngen.
En varmepumpe har mange fordeler:
- Den sparer penger og energi.
- Den kan brukes hele året.
- Den skaper et fantastisk inneklima.
- Den er snill mot miljøet.
Nedenfor gir vi deg gode råd og argumenter for hvorfor du bør investere i varmepumpe.
-
Du sparer penger
Visste du at en varmepumpe kan dekke opptil 60 prosent av oppvarmingsbehovet ditt?
Strøm til oppvarming står for mesteparten av forbruket vårt. Investerer du i en varmepumpe kan vi nesten garantere at du vil merke det på utgiftene. Det er faktisk ikke uvanlig at strømregningen halveres etter montering av en varmepumpe.
Denne oversikten viser prisnivået på ulike varmepumper og er rangert fra billigst til dyrest. Husk at varmepumpene med høyest pris gjerne er de mest lønnsomme og energieffektive.
-
Varmepumpen brukes hele året
Trodde du at en varmepumpe kun er ment for kalde vinterdager? Neida! De fleste varmepumper kan kjøre kretsløpet begge veier, slik at du får varme på vinteren og aircondition på sommeren.
-
Innertier for inneklima
Norges Astma og Allergiforbund anbefaler oppvarming med vannbåren varme. For denne typen oppvarming anbefales to typer varmepumper:
Væske-til-vann-varmepumpe
Denne varmepumpen kalles også bergvarmepumpe, jordvarmepumpe eller sjøvarmepumpe og bruker energi lagret i fjell, jord eller sjø til å varme opp vann til radiatorer og vannbåren gulvvarme. Den gir lavere energibruk enn strøm og sørger for jevn og behagelig varme i hele hjemmet.
Velg denne hvis du:
- Bor i en bolig med et totalt energibruk på over 30 000 kWh per år.
- Skal fjerne oljefyren.
- Bor i et hus med vannbårent varmesystem. Enova kan gi deg støtte hvis du ikke har dette.
– Innedelen bør primært monteres der varme- og kjølebehovet er størst. Dersom du har flere etasjer, kan varmepumpen plasseres i nærheten av trappen. Det er også fullt mulig å sette opp et anlegg med flere innedeler, sier Samuelsen.
Du får inntil 10 000 kroner i støtte fra Enova når du skaffer deg en væske-til-vann-varmepumpe.
Luft-til-vann-varmepumpe
En luft-til-vann-varmepumpe utnytter varme fra luft til å varme opp vann til radiatorer, vannbåren gulvvarme eller til å forvarme tappevannet.
Oppvarming med en slik varmepumpe gir lavere energibruk enn strøm. I tillegg til å kutte kostnader, vil en luft-til-vann-varmepumpe gi et godt inneklima med jevn varme i hele boligen.
Denne egner seg godt for deg som:
- Er på utkikk etter en fornybar varmekilde.
- Bor i et hus som bruker over 25.000 kWh i året.
- Bor i et område med milde vintre eller lang fyringssesong.
- Skal erstatte den gamle oljefyren.
- Har vannbårent varmesystem i huset. Har du ikke et slikt system, kan Enova gi deg støtte.
Luft-til-luft-varmepumpe
Du kan også gå for en luft-til-luft-varmepumpe, som henter varme fra luften ute og blåser den inn i boligen. Dette er en relativt rimelig løsning som gir god energibesparelse.
Denne passer for deg som:
- Bruker panelovner til oppvarming.
- Bruker mer enn totalt 15 000 kWh per år.
- Har åpen planløsning.
- Ikke har mulighet til å etterisolere eller bytte vinduer.
-
Varmepumpe er miljøvennlig
Når en varmepumpe erstatter tradisjonell elektrisk oppvarming, frigjøres elektrisitet som kan brukes andre steder – for eksempel i elbil. En varmepumpe kan også erstatte fossil oppvarming med olje og gass, som reduserer klimagassutslipp.
Og med det kommer Elfag-montøren med ett siste tips:
– Norske værforhold er krevende. Det betyr at varmepumpen trenger avrimingsfunksjon på utedelen. Jeg anbefaler å gå for anerkjente merker som leverer varmepumper tilpasset et nordisk klima, avslutter Samuelsen.