- Bolig
Hvordan står det til med det elektriske på hytta, egentlig?
Som hytteeier er det mye man kan gjøre for å sikre at hytta er like trygg når man er der, som når den står tom.
– Sikringsskapet er alltid et bra sted å starte når du skal sjekke tilstanden på hytta, sier Elfag-elektriker Eivind Trosterud Strand fra Hurum Elektro.
I hytte-Norge finnes det alt fra gamle generasjonshytter til nyoppussede hytter og nybygg. Både alderen på hytta, og den generelle hyttebruken, vil avgjøre hvilke sikkerhetstiltak du bør ta.
– Hva slags type hytte du har gjenspeiler gjerne tilstanden på det elektriske anlegget. Dersom du mistenker at det elektriske anlegget trenger en oppgradering, bør du sjekke dette med en elektriker, sier Eivind.
Trenger du elektriker?
Finn din nærmeste Elfag-elektriker
Vær obs på gamle sikringer
Eldre hytter har ofte hovedsikringer med altfor liten kapasitet, i tillegg til gamle skrusikringer. Ifølge Hurum Elektro er dette et vanlig problem, og skrusikringer er noe de dessverre ser mye av på norske hytter.
– I gamle hytter er hovedsikringen mest sannsynlig for lav for daglig bruk. Mye har endret seg, og dagens generasjon bruker mer energi enn det man gjorde på 70- og 80-tallet. Overbelastede, gamle skrusikringer kan fort bli veldig varme, og det er derfor viktig med nye jordfeilautomater som både er brannsikre og sikre mot jordfeil, forteller Eivind.
Forebygging med el-kontroll
For å være sikker på at alt er som det skal, bør du bestille en el-kontroll av det elektriske anlegget, spesielt hvis det er lenge siden forrige gang. På den måten får elektrikeren gjort en grundig sjekk av hytta, og gitt deg en rapport som forteller deg hva som eventuelt må fikses.
– Det er viktig å sjekke det elektriske før uhellet er ute. Det hjelper ikke å ringe elektrikeren når det brenner i sikringsskapet, sier Eivind.
Av sikkerhetsmessige grunner bør du også alltid ha brannvarslere, brannslokkingsapparat, og førstehjelpsskrin tilgjengelig på hytta.
Trenger du el-sjekk eller el-kontroll?
Les mer om forskjellene her
Glemt å skru av ovnen? Ikke med komfyrvakt
Det er fort gjort å glemme å skru av ovnen, enten det er hverdag eller ferietid. Med komfyrvakt slipper du å bekymre deg for varme plater eller tørrkoking. Komfyrvakten slår nemlig av strømmen til ovnen så fort den oppdager en farlig situasjon. Det er ekstra betryggende når du sitter i båten eller er på besøk hos hyttenaboen, og det irriterende spørsmålet om du husket å skru av plata brått melder seg i bevisstheten.
I 2010 kom det krav om komfyrvakt i alle nye boliger, og dette kravet gjelder også for nye hytter. Har du en gammel hytte, er dette likevel noe du bør vurdere av sikkerhetsmessige grunner
Komfortabel fjernstyring
I takt med at teknologien utvikler seg, blir det stadig mindre vi trenger å bekymre oss for på sikkerhetsfronten. Med fjernstyring via mobilen kan du enkelt sjekke og styre det elektriske – også når du ikke er tilstede.
Klassiske eksempler på fjernstyring er styring av temperaturen eller belysningen hjemme, eller på hytta. Du kan også få rapport på brannvarslere og melding om temperaturer både inne og ute, i tillegg til melding om eventuell vannlekkasje dersom systemet oppdager fuktighet på kjøkkenet.
– xComfort fra Eaton er en praktisk smarthus-løsning vi leverer mye av, sier Eivind. Løsningen består av mange trådløse komponenter som kobles til en felles gateway, som gir deg den informasjonen du trenger. Hva du vil koble på bestemmer du selv. Her er valgmulighetene store, avslutter han.