Meny
røykfylt soverom med person i seng.
HJEMMETS VIKTIGSTE LIVREDDER: Ved brann kan røykvarsleren redde liv. Ikke vær en av dem som tar den for gitt.
  • Sikkerhet

Julen nærmer seg! Det gjør brannsesongen også

Publisert 25. november 2019 | Oppdatert 12. oktober 2022

Hundretusenvis av nordmenn lever med røykvarslere som ikke fungerer. Er du en av dem?

– Kjetil Johansen i Råde Elektro
OPPTATT AV BRANNSIKKERHET: Kjetil Johansen i Råde Elektro med klar oppfordring: Sjekk røykvarsleren med jevne mellomrom.

Høst- og vintermånedene er høysesong for boligbrann. I 2018 registrerte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) 359 branner og branntilløp. 39 personer omkom i brannene – åtte av dem i julemåneden.

Samtidig bor omlag en halv million nordmenn i boliger uten fungerende røykvarsler. I tillegg mangler nær 30 000 hytter røykdetektor.

— En vanlig enebolig blir overtent i løpet av få minutter. En røykvarsler kan redde liv, men glemmer du å sjekke at den fungerer kan det få alvorlige konsekvenser, sier Kjetil Johansen i Elfag-bedriften Råde Elektro.´

Han tror at mange trenger en påminnelse om viktigheten av røykvarsler og hva som kreves for å oppnå optimal brannsikkerhet.

Les også: El-kontroll er noe av det viktigste du kan gjøre for å hindre brann i boligen din.

 

Optisk eller ionisk røykvarsler?

En røykvarsler er mer enn en batteridrevet boks i taket. Dagens varslere kan seriekobles, kables og kombineres – og de kan registrere forskjellige farer.

De vanligste røykvarslerne på markedet i dag er optiske og ioniske.

Optisk røykvarsler

Boligbranner starter ofte som ulmebranner i møbler og elektrisk utstyr. En ulmebrann

utvikler seg sakte og med mindre flammer. En optisk røykvarsler oppdager større partikler i den giftige røyken som dannes når en ulmebrann utvikler seg. Med en optisk røykvarsler er sjansen større for at du blir varslet tidlig ved ulmebrann. Det er også denne typen som er den mest brukte i norske hjem.

Ionisk røykvarsler

En brann med høy temperatur og mye flammer kalles gjerne en høyenergibrann. Røyken fra en slik brann inneholder ioniske gasspartikler som en ionisk røykvarsler reagerer på. I boliger er ikke høyenergibranner like vanlige som ulmebranner.

Kilde: Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB).

 

«Det er nivåforskjeller på seriekoblede og enkeltstående røykvarslere. Vær oppmerksom på at det er store kvalitetsforskjeller på markedet. Dette gjelder særlig med tanke på reaksjonstid. »

Brann om natten tar flest liv  

Boligbranner som tar liv skjer som regel om natten. Tidlig varsling ved hjelp av røykvarsler er avgjørende for å unngå dødsbranner.

Alle boliger skal ha minst en fungerende røykvarsler i hver etasje. Røykvarsleren skal gi minst 65db inne på soverommet når døren er lukket og avgi høy nok lyd til å vekke alle i boligen. Det beste er å ha seriekoblede røykvarslere som piper samtidig ved brann. På kjøkkenet anbefales varmedetektor.

«Tips: Dersom røykvarslerne dine er eldre enn ti år, anbefales det å bytte ut alle med nye detektorer som snakker sammen. »

— Har du flere soverom bør du vurdere å installere en røykvarsler i hvert av dem. Det kan være vanskelig å høre om alarmen går når man sover tungt, råder Johansen.

Han anbefaler optisk røykvarsler på soverommet fordi det oppstår flest ulmebranner i dette rommet.

«Gjennomfør jevnlige brannøvelser med familien og ha fokus på barna. Husk at det første barn gjør når de blir redde er å gjemme seg. Avtal en konkret møteplass som alle lett kan huske. »
barn øverst i trapp i røykfylt rom.
FORBERED BARNA: Brannøvelse er like viktig hjemme som i barnehagen og på skolen.

Husk røykvarslerens dag 1. desember

Dette er dagen for å bytte batteri i røykvarsleren og sjekke at den fungerer. Johansen minner om at du bør gjøre flere tiltak enn et årlig batteriskift for å sikre at røykvarslerne fungerer.

— Du bør teste alle boligens røykvarslere en gang i måneden og hver gang du har vært bortreist i lang tid. I dag er de fleste røykvarslere utstyrt med en testknapp som må holdes inne i noen få sekunder. Hvis røykvarsleren ikke reagerer med nytt batteri, må du bytte den ut.

Benytt også anledningen til å støvsuge alle røykvarslerne dine slik at de fungerer optimalt.

Les også: Derfor bør du sjekke sikringsskapet ditt.

Færre dør i brann – men det er ikke bra nok

Siden 1979 har det i snitt omkommet 62 personer i brann hvert år i Norge. Over 80 prosent av alle ofrene har omkommet i boligbrann. De siste årene har det imidlertid vært en tydelig trend med fallende antall omkomne.

— Dette er en svært positiv trend og et naturlig resultat av ny teknologi og smarte sikkerhetsløsninger. Likevel mener jeg at vi har stort forbedringspotensial når vi ser på tallene fra SSB. Heldigvis er det både rimelig og enkelt å oppgradere brannsikkerheten i egen bolig, avslutter Johansen.

Vi hjelper deg med det elektriske!