Meny
  • Oppvarming

Lys og varme i hagestue og paviljong

Publisert 30. juni 2023 | Oppdatert 03. juli 2023

Vil du utnytte de lange, lyse sommerkveldene bedre? Få mer ut av uteområdet ditt med strøm i hagestua.

Hagestue under oppføring.

Hvor mye bruker du uteplassen din i løpet av sommerhalvåret? Ville du brukt den mer om du hadde et koselig sted med sitteplasser, varme, musikk og stemningsbelysning hvor du kunne søke skygge for solen og ly for regnskurene?

En hagestue er et eget rom på uteplassen din, hvor du kan tilbringe kvalitetstid med venner og familie eller etterlengtet alenetid – uavhengig av det ustabile norske sommerværet.

Hagestue, pergola, gazebo eller paviljong?

Uttrykk som hagestue, sommerstue, pergola og paviljong brukes mye om hverandre når man snakker om et oppholdssted på uteområdet.

Hagestue

Hagestue, eller sommerstue, beskriver et byggverk på uteområdet som er ment for bruk i sommerhalvåret (fra påske til oktober). Den kan være tilknyttet huset, plasseres på terrassen eller settes opp som en frittstående bygning i hagen. En hagestue kan være stor eller liten, og den kan være bygget av tre, aluminium eller glass.

Pergola

Pergola betyr «løvhytte» på latin. Den er som regel bygget inntil husveggen eller på terrassen, og har stolper eller søyler som vegger. Taket kan være helt tett eller av stokker med åpne mellomrom mellom, slik at slyngplanter og klatreplanter kan vokse og danne «taket». Det har også blitt vanligere å dekke taket med stoff.

Gazebo, lysthus og paviljong

Når man snakker om gazebo, lysthus og paviljong mener man som regel en mindre frittstående bygning ute i hagen. Den kan være rund eller kantet, og har gjerne både vegger og tak.

Snakk med elektrikeren før du starter

Det første du bør tenke på er hva du skal bruke hagestuen til, og hvor mange personer du vil ha plass til. Trenger du bare noen enkle klappstoler, eller vil du også ha en behagelig sofa eller lenestol, et bord til å sette glass og snacks på, koselige pledd, puter og planter? Vil du ha plass til et utekjøkken og kanskje en elektrisk grill?

– Snakk med en elektriker før du setter i gang, så blir det enklere å få inn det du vil ha, tipser Petter Semb i Elektro Team.

 

Hvis du vil bruke hagestuen litt utover høsten, kan en varmelampe være en god investering. Også kan det være fint med stemningsbelysning. Og kanskje du vil kunne plugge inn høyttalere så du kan høre på musikk utover kvelden? I så fall trenger du en elektriker som installerer nok stikkontakter.

– Man må ofte grave en liten grøft for å legge strømkabel, og det er veldig greit å planlegge dette før noe settes opp, sier Semb.

– Det er ikke alle som tenker over at det må graves litt, og det er fint å ha dette på plass i god tid før hageselskapet. Når strømkabelen er lagt i bakken, går resten raskt å få på plass.

Petter Semb i ElektroTeam.
Med varmelamper som her, kan man sitte enda lenger ute.
Her er det montert lampe inni hagestua til høsten kommer.