- Oppvarming
- Smarthus
Skru ned temperaturen når ingen er hjemme
Smart varmestyring passer perfekt for deg som vil beholde komforten hjemme og samtidig kutte litt på strømregningen.
Det de fleste nordmenn velger å begynne med når de skal oppgradere boligen sin med smarthus-løsninger er såkalt «smart varmestyring». Det betyr i korte trekk at du kan skru opp eller ned temperaturen på varmekildene i alle rom via en app på mobilen. Fra sitt hovedkontor i Seljord dekker Elfag-bedriften Dyrud Elektro AS hele Vest-Telemark – et stort område hvor det finnes mange boliger, men også flere hytteområder. Muligheten til å fjernstyre varmen er spesielt populær blant hytteeiere som vil slippe å hutre under ett pledd i tre timer når de kommer frem sent på fredagskvelden. Smart varmestyring er derimot på ingen måte forbeholdt hyttefolket.
Espen Dyrud fra Dyrud Elektro AS forteller at han selv har installert et slikt system i sitt eget hjem også, og at slike løsninger er i ferd med å bli ganske vanlig i boliger også. Det skyldes at du kan spare strøm på å senke temperaturen på tider av døgnet når det ikke er noen hjemme – og om natten.
– Det er først og fremst bruksmønsteret ditt det kommer an på om du kan spare mye eller lite. Men for mange vil det kunne kutte litt på strømregningen. I en bolig hvor alle i husstanden er på jobb eller skole på dagtid, går det an å senke temperaturen noen grader mens alle er vekk. Det samme gjelder på natta, forklarer Dyrud.
Han sier videre at du i utgangspunktet ikke skal trenge å bytte ut varmekildene du har i dag for å kunne koble dem på det smarte styringssystemet. Elektrikeren installerer de duppedittene som må til for å få det til å fungere.
– I mitt hus har vi, i tillegg til både dag- og nattsenking, noe som kalles «adaptiv oppvarming». Det betyr at huset varmer seg gradvis opp til en bestemt temperatur til et angitt tidspunkt når vi er tilbake fra jobb. Systemet tar hensyn til utetemperatur og isolasjon og tilpasser selv. En annen fordel er at vi kan sette hele huset i sparemodus med et tastetrykk hvis vi for eksempel skal reise bort. Jeg tror ikke vi ville gått rundt til hver eneste varmeovn og justert ned temperaturen med to grader hvis vi måtte gjøre det manuelt, bemerker han.
Hva med WiFi-ovnene som du bare kan plugge inn?
I flere butikker selges det nå relativt rimelige varmeovner med WiFi-støtte som du kan styre via en app. Den plugger du bare inn i stikkontakten, kobler til det trådløse nettet og så kan du justere temperaturen via mobilen. Ifølge Dyrud er det ikke nødvendigvis noe galt med å velge en slik løsning, men dette er en mye enklere form for varmestyring hvor varmekildene ikke nødvendigvis «snakker» med hverandre eller kan samkjøres på noe vis.
Et komplett oppvarmingssystem med én felles styringsenhet som dekker hele huset, innbefatter også varmekabler, varmepumpe og eventuelt vannbåren varme i tillegg til panelovner:
– Hovedpoenget er at det skal fungere sømløst i hele huset, og at du skal kunne betjene alle varmekildene dine fra ett og samme grensesnitt. At det er en helhetlig løsning med produkter som fungerer sammen.
– En annen ting er trygghet. Først og fremst at du kan være sikkert på at alt er montert og installert riktig og forskriftsmessig, men vi gir i tillegg garanti på både produktene vi selger og arbeidet vi utfører. Det er en viktig forskjell. Vi bruker også kun produkter fra leverandører som er kjent for god kvalitet, sier Dyrud.
Prisen på et smart varmesystem varier etter størrelsen på boligen og hva slags varmekilder du har fra før eller eventuelt ønsker å installere, og om du ønsker å koble til andre smarthus-løsninger i tillegg. Ta kontakt med din nærmeste Elfag-er for et godt tilbud!
– Ikke hokuspokus
De første smart-varmestyringssystemene som kom på markedet hadde gjerne displayer – skjermer – som ble festet på veggen et sted, og det var her du skulle stille inn temperaturen. Ifølge Dyrud er imidlertid slike systemer helt avleggs nå.
– Display er «ut», mener jeg. Utviklingen skjer så raskt nå, og vi leverer derfor kun et app- eller nettbasert system hvor software-oppdateringer skjer via skyen, slik kundene er vant til med andre apper eller netttjenester, sier han.
– Dette skal ikke være noe hokuspokus. Smart varmestyring skal være så enkelt og intuitivt at du ikke trenger brukerveiledning, avslutter Dyrud.