Meny
bilde av en kvinne som betjener smarthusløsningene sine via et nettbrett
FULL KONTROLL: Smarthusløsninger gjør det enkelt å styre og justere mye og mangt i boligen din, og dette med noen få tastetrykk.
  • Smarthus

Smarthus: «Hvor skal jeg starte?»

Publisert 15. oktober 2019 | Oppdatert 12. oktober 2022

Bernt Christian Mikkelsen hos Elfager BMI Installasjon deler sine beste tips for hvordan du bør gå frem hvis du ønsker å gjøre boligen din litt «smartere».

profilbilde av Elfager Bernt Christian Mikkelsen som smiler
GODE RÅD: Bernt Christian Mikkelsen tror smarthus-løsningene for folk flest nå kommer for fullt.

Takket være en ganske morsom reklamefilm er det nok fortsatt mange nordmenn som tror at smarthusløsninger er så avanserte at de er nærmest ubrukelige. Og ikke minst at smarthus passer best for småstressede «first adopters» som navigerer seg gjennom den superdigitale hverdagen sin med talekommandoer fra A- til Z (sic.). Men nå er det på høy tid å knuse denne myten.

Smarthus-begrepet omfatter veldig mye forskjellig, men det grunnleggende er at tjenestene skal gjøre hverdagen din enklere, sikrere og mer praktisk. Dette er for folk flest. Spørsmålet er derimot: «Hvor skal jeg starte?»

Daglig leder Bernt Christian Mikkelsen hos Elfag-bedriften BMI Installasjon i Odda har fulgt nøye med på utviklingen som har skjedd på smarthus-fronten de siste årene, og er ikke i tvil om at dette er noe de fleste av oss bør vurdere i en eller annen grad:

– Personlig er jeg tilhenger av å starte med en helt enkel løsning for å kunne vise effektforbruket i boligen din enten på mobilen eller et display. Nå som alle husstander har fått automatiske strømmålere, er det bare et tidsspørsmål før strømmen vil koste mange ganger mer om du bruker det på bestemte tider av døgnet. Da vil et slikt system være uvurderlig, sier Mikkelsen.

Lys og varme er førsteprioritet

Mikkelsen forklarer videre at hvis du får bedre oversikt over strømforbruket ditt, blir det enklere å utvide med smarthusløsninger som bidrar til å kutte strømregningen. Det er ett av hovedargumentene for å velge smarthusløsninger. Når det gjelder energiøkonomisering (ENØK) er det særlig to tiltak som det er verdt å vurdere:

– Ved å prioritere rom med styring av elektrisk varme, vil du kunne spare mye. Lysstyring med for eksempel automatisk dimmer kan også ha litt å si, selv om det først og fremst er varmestyring som gir utslag på strømregningen, sier han.

Lær mer: Det er mye penger å spare på å varme opp boligen riktig

Elfag-bedrifter som BMI Installasjon kan hjelpe deg med veiledning og lage løsninger som starter fra det helt enkle til det mer avanserte, alt fra varme- og lysstyring til å koble sammen flere smartprodukter, eksempelvis alarmsystemer, kameraer, røykvarslere, værstasjoner, persienner, smarthøyttalere, TV-er, robotstøvsugere og mye annet. Poenget er å få best mulig oversikt, slik at det fungerer i praksis:

– I jungelen av smartprodukter og løsninger er det lett å gå seg vill, fordi de ofte ikke klarer å snakke sammen. Da kan du ende opp med flere ulike løsninger som du må styre fra ulike systemer, og det er tungvint. Vi leverer løsninger som også vil fungere i lang tid fremover, og som er klargjort for å kunne brukes og utvides med nye sikkerhets- og velferdsløsninger, forklarer Mikkelsen.

Viktig å tenke helhet

Ifølge Mikkelsen skal det normalt ikke være behov for å gjøre større utskiftninger eller oppgraderinger av det elektriske anlegget på noe vis for å koble på nye smartprodukter. Han er derimot mer opptatt av at løsningene du ønsker deg skal fungere så sømløst som mulig.

– Utviklingen skjer fort, og særlig produkter som kun kan styres via én bestemt app kan det være lurt å styre unna. Det kan fort bli litt kaos å holde styr på mange forskjellige apper og displayer etter hvert. Det tryggeste er å velge anerkjente leverandører og systemer som kommuniserer med andre produkter gjennom kjente standarder. Systemene som Elfag leverer gjør dette, og da får du et helthetlig system som følger utviklingen og som snakker med de andre smartproduktene dine, sier han.

Bilde av Bernt Christian Mikkelsen i døråpningen til et smarthus
TILKOBLET: Med smarthus kan du koble sammen mange forskjellige produkter og styre dem på forskjellig vis.

Tre gode råd for å komme i gang

Elektrikerne til BMI Installasjon rapporterer at de snakker mer om smarthus enn noen gang tidligere når de er ute på oppdrag. Men mange er etter sigende usikre på om dette er noe de bør ha, eller om smarthus er for «spesielt interesserte». Noen av kundene har kjøpt gode smartprodukter som skulle fungere opp mot alt, men så viser det seg plutselige at den pluggbare dimmer-lampa ikke snakker sammen med smart-varmeovnen likevel. Ifølge Mikkelsen er det stor forvirring knyttet til sammenkobling av produkter blant folk de treffer på oppdrag, og han forstår dem veldig godt.

Derfor har Mikkelsen tre gode råd til deg som ønsker å oppgradere boligen din med smarthusløsninger, men ikke helt vet hvor du bør begynne:

  1. Start gjerne med enkle systemer for lys og varme, men forsikre deg om at løsningene «snakker» med et overordnet styringssystem med støtte for flere ulike leverandører. Først da er du klar for det det som måtte komme av helt nye smarthusløsninger om noen år også.
  2. Bruk et styringssystem fra en anerkjent leverandør som Elfag-elektrikeren din anbefaler. Da får du samtidig med deg energistyring og overvåking av strømforbruket. Om kort tid er dette et «must» å ha, ettersom strømmen kommer til å bli mye dyrere på enkelte tider av døgnet.
  3. Er du usikker på hvilke løsninger som passer best til boligen, så spør elektrikeren din om innspill. Be gjerne om en gjennomgang med en som kan dette, slik at du starter i riktig ende. Det kan lønne seg i kroner og øre, og over tid vil du ikke minst få en smarthus-løsning som fungerer sømløst og enkelt.

PÅ TIDE Å OPPGRADERE TIL SMARTHUS?

FINN ELEKTRIKER DER DU BOR »

Vi hjelper deg med det elektriske!