- Belysning
- Vi er Elfag
– Vi blir jo sett på som tryllekunstnere
En meningsfull jobb er noe de fleste av oss søker etter. Tage og Hans Petter er ikke i tvil om at jobben de gjør betyr noe.
Tekst: Stine Bortheim, Framtidsfylket
Foto: Lillian Herland
– Strøm er helt essensielt for folk, det er ikke mange som har vedfyrte komfyrer lenger! Kundene er ofte veldig takknemlige, og det er gøy å kjenne på hvor mye de setter pris på det vi gjør. Når folk tar deg i hånda og sier takk, da vet du at du har gjort en forskjell.
Fra skolebenken til yrkeslivet – sammen hele veien
Ute i vakre Solund jobber kollegene Tage Steinsøy og Hans Petter Indrøy tett sammen. Begge startet som lærlinger hos HAFS Elektro og Rør etter å ha gått på skole sammen hele livet.
– Vi har gått hele skolegangen sammen, det var bare ett år vi var fra hverandre, forteller Tage. Da gikk jeg på TIP og Hans Petter på idrett, men vi fant begge ut at det ikke var helt rett. Året etter var vi plutselig tilbake i samme klasse på elektro!
– Så ble vi lærlinger sammen. Det var et godt miljø allerede da, og vi lærte mye. Det var ikke bare for å bo hjemme at vi valgte HAFS Elektro og Rør – men også for å jobbe i en bedrift der det er hyggelig å være.

Varierte arbeidsoppgaver som elektriker – på norsk eller kinesisk!
En av fordelene med å jobbe i HAFS Elektro og Rør er variasjonen i oppgavene. Det å være elektriker her betyr at man ikke bare installerer stikkontakter og brytere i nye bygg, slik det ofte er i større byer. Her blir man utfordret på ulike måter.
– En dag kan man bli sendt ut på sjøen, og neste dag jobbe på en over hundre år gammel bygning. Jeg tror ikke vi hadde fått slike erfaringer mange andre steder, forteller Hans Petter.

De uvanlige oppdragene gir dem litt ekstra krydder i hverdagen. Hans Petter minnes et spesielt prosjekt med en båt som kom fra Kina:
– Det kom en båt som var bygd i Shanghai, som et norsk rederi hadde kjøpt. Det var en ensilasjetanker, som kverner opp død fisk og frakter det vekk fra oppdrettsanlegg. Det er eksplosjonsfare med slik last, så vi måtte være ekstra forsiktige. Det er ikke ofte vi har slike båter innom, og denne skulle bytte begge hovedmotorene. Alt på båten var på kinesisk, og selv om den var fra 2019, så det ut som om den var bygd på starten av 90-tallet!
– To kinesiske Cummins-motorer skulle byttes ut med to amerikanske. Vi måtte bruke det kinesiske oppsettet for å få de nye motorene til å fungere. Jobben min var å koble alt av ledningsnett, og jeg måtte samarbeide med en elektriker i Danmark via telefon. Båten lå her en god stund, og etter installasjonen tok vi den ut på testtur. Én ting er å slå på en lysbryter og se at det fungerer, det er noe helt annet å få en 45 meter lang båt til å gå som den skal! Det var veldig gøy, smiler Hans Petter.
Elektrikere blir ofte sett på som «tryllekunstnere» som fikser ting. Alle kan liksom snekre, men en elektriker må ha utdanning og vite hva han driver med. Mange tror vi kan trylle, men vi har jo lært oss faget og forstår hva vi gjør.

Mange muligheter for videreutdannelse
Tage har nylig fått ansvaret for varmepumper i området, noe han ser på som en god utfordring.
– Rett etter fagprøven tok jeg varmepumpekurs, og nå monterer jeg varmepumper rundt i hele Solund, forteller han. Jeg koser meg når jeg får stå alene og forstå hvordan ting fungerer. I starten var jeg litt usikker, men det er kjekt å vite at man alltid kan ringe til kontoret eller en kollega for hjelp.
– Nå er det Tage man må ringe for å få hjelp til varmepumper! skyter kompisen inn.

En bransje i konstant utvikling
Det er stadig utvikling i elektrikerbransjen, og nye, mer effektive løsninger kommer til hele tiden.
– På tre år har jeg sett store endringer der mye har blitt bedre og mer funksjonelt. Det er givende å se at arbeidet vårt gir resultater. Vi kommer inn som en slags redningsmann, og når vi går, fungerer alt igjen. Folk er ofte takknemlige, og det er godt å kjenne at folk setter pris på det vi gjør, sier Tage.
– Vi er også heldige som har et godt sosialt nettverk her i Solund. Mange på vår alder har flyttet hjem, og flere venner jobber turnus på sjøen eller som fiskere, så mange bor i Solund.
For Tage og Hans Petter har jobben i HAFS Elektro og Rør blitt mye mer enn bare arbeid. Det er en plass for utvikling, nye utfordringer og, ikke minst, en plass de trives.